maandag 31 augustus 2015

Zelfacceptatie

Als  je met sociale angst (angst voor afkeuring door anderen) worstelt, is je zelfbeeld negatief. De angst zelf wordt vaak ook nog een extra reden om jezelf af te keuren. Een negatief zelfbeeld lijkt heel geloofwaardig en voelt heel overtuigend. Zo overtuigend dat al je beslissingen er door worden bepaald.

Vermijding van moeilijke sociale situaties wordt belangrijker dan het werken aan -voor jou- belangrijke doelen. Je vermijdingsstrategieën versterken de geloofwaardigheid van je negatieve overtuigingen en daardoor kom je verder vast te zitten in een negatief zelfbeeld. Vanuit een negatief zelfbeeld blijf je vechten met je persoonlijke opvattingen over angst, leren en succes; een worsteling met hoe je je voelt versus hoe je denkt te moeten zijn.

Hieronder een paar tips voor meer zelfacceptatie:

-Neem een leerhouding aan
Fouten zijn er om van te leren, niet om je er door te laten verslaan. Mag je fouten maken? Volgens mij moet je fouten maken om vooruit te kunnen komen en kracht te verwerven. Denk aan je kindertijd. Hoe vaak ben je gevallen voordat je een volleerd fietser was? Ieder mens draagt littekens van het vallen en weer opstaan in de kindertijd. Rekenen kon je ook niet in één keer. Herinner je het geworstel met staartdelingen en percentages? De toestemming om het nog niet te weten schept ruimte voor leren en ontwikkelen.

-Wees nieuwsgierig naar jezelf
Met een leerhouding blijf je in ontwikkeling en blijf je groeien. Met zelfkennis kun je passende keuzes maken. Heb je je kwaliteiten al ontdekt? Waar ben je erg goed in, welke werk- of leeractiviteiten raken je positief? Welke doelen zou je willen verwezenlijken als je dat zou durven? Welke kwaliteit ontwikkel je wanneer je een aantrekkelijk doel dichterbij haalt?

-Maak een onderscheid tussen feiten en negatieve interpretaties
De triggers voor je sociale angst zijn feitelijke gebeurtenissen: een vreemde die voordringt bij de bakker; een sollicitatiegesprek voeren; acquisitie plegen voor je bedrijf; een voordracht houden. Triggers die angstopwekkende interpretaties en gedachten oproepen.

Door je gedachten te analyseren (ze op te schrijven, denkfouten op te sporen, alternatieve interpretaties en conclusies te noteren) leer je je brein nieuwe positieve denkstappen te maken. Denkstappen die je bevrijden van een belemmerend negatief zelfbeeld. Redelijke gedachten zijn meestal vriendelijker dan je eigen ondermijnende zelfkritiek.

-Focus op dankbaarheid en successen
Leer te kijken naar wat er goed gaat en hoe jij daaraan hebt bijgedragen. Leer dankbaar te zijn voor de mooie dingen en mensen in je leven. Waardering is een angstremmer. Zet jezelf in de ‘wel-stand’, dat wil zeggen; verzamel wat er wel gelukt is. Leer je doelen ook weer tijdelijk los te laten en te genieten van wat er nu al is. Een vriendelijke en verzorgende houding, zal je nog krachtiger en energieker maken.

-Daag jezelf uit door dingen te doen die je moeilijk vindt
Oefenen, oefenen, oefenen en ondanks de angst toch richting je doelen blijven gaan; dat is de kern van succes. Kleine en grotere overwinningspunten opsparen. Onderweg leer je dat niet de sociale angst en fouten je succes bepalen, maar je flexibiliteit, frustratietolerantie en doorzettingsvermogen. Niet uiterlijke schoonheid of financiële rijkdom brengen je in flow, maar je innerlijke wijsheid, je vaardigheden en je betrokkenheid.

Veel dingen durfde ik ook niet, maar ik ben heel dankbaar dat ik ze uiteindelijk toch gedaan heb.

http://www.viacharacter.org/www/The-Survey  (ontdek je kwaliteiten, ook in het Nederlands)


Sociale angststoornis